
BAYBURT ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ
KUR'AN-I KERİM'İN ANA KONULARI


Ahlak, insanın huylarının ve özelliklerinin bütünüdür. İnsan bu huy ve özelliklerinin etkisiyle iyi ya da kötü davranışlar gösterebilir. Ahlaklı olmak insanın doÄŸru, güzel ve iyi davranışlarda bulunması; yanlış, çirkin ve kötü davranışlardan uzak durmasıdır.
Sözlük anlamı olarak ahlakın hem olumlu hem de olumsuz yönleri vardır. Fakat ahlak sözcüÄŸü tek başına kullanıldığında genellikle olumlu bir anlam akla gelir. Olumlu manada iyi huylu güzel davranışlı kiÅŸiler için ahlaklı insan denir. Kötü huylu ve kötü davranışlı kiÅŸilere de ahlaksız insan denir.
Müslümanların güzel ahlaklı olmaları islamın temel amaçlarındandır. İslam dini en son en mükemmel din olduÄŸu için islamın ahlak kuralları da en son en mükemmel, en yüce ahlak kurallarıdır.
İslam ahlakının temelinde Allah’ın emir ve yasakları bulunur. Ahlak, iyi davranışlarda bulunup bu davranışları huy haline getirmeyi ve kötü davranışlardan uzak kalmayı gerektirir.Ahlaklı insan da güzel davranışlarla kendini geliÅŸtirip kötü davranışlardan uzak durmaya çalışan insandır. İslama göre ahlak ve iman bir bütündür. Çünkü ahlaki kurallara uymak ve yasaklardan kaçınmak imann gereÄŸidir.
Güzel ahlak insanın kendisine ve yaÅŸadığı topluma büyük fayda verir. Toplumsal güven ve huzurun oluÅŸması, insanların mutlu olması, kardeÅŸçe geçinmesi, saygı, sevgi gibi olumlu neticelere sadece güzel ahlaklı kiÅŸiler sayesinde ulaşılabilir.